Filter
 • Povodom Svjetskog dana rijetkih bolesti održana konferencija za novinare

  28.2.2011.28
  U povodu obilježavanja 28. februara-Svjetskog dana rijetkih bolesti danas je u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla održana konferencija za novinare, s ciljem ukazivanja na postojanje i problematiku rijetkih bolesti. Da bi se određena bolest smatrala rijetkom, ne smije pogađati više od određenog broja osoba u odnosu na cijelu populaciju jedne zemlje. Procjenjuje se da je 6-8% stanovnika Evropske unije oboljelo od rijetkih bolesti. Rijetke bolesti su ozbiljne, hronične, multiorganske i progresivne bolesti, nerijetko su i smrtonosne. Čest je slučaj da se takve bolesti kasno dijagnosticiraju, upravo zbog svoje rijetkosti.
 • Završen tečaj UZ srca

  25.2.2011.25
  Završnim ispitom, koji se sastojao od teoretskog i praktičnog dijela, danas je za 10 polaznika, iz centara u BiH, završen edukativni tečaj iz oblasti bazičnog ultrazvuka srca. Osmi po redu, Edukativni tečaj iz oblasti bazičnog ultrazvuka srca, pohađali su doktori medicine iz Doma zdravlja Tuzla, Doma zdravlja Živinice, Opšte bolnica Brčko Distrikt, Opšte bolnice Gračanica, Privatne zdravstvene zaštite Banja Luka i Zavoda za zaštitu zdravlja Univerziteta u Sarajevu.
  Tečaj je trajao mjesec dana, i u okviru njega polaznici su imali vrlo kvalitetnu teoretsku nastavu i mogućnost za samostalno izvođenje ultrazvučnih pregleda, njihovu interpretaciju, korelaciju sa kliničkom slikom i vođenje evidencije, uz asistente, u praktičnom dijelu. Voditelj tečaja je prof.dr. Zumreta Kušljugić, predsjednik radne grupe za ehokardiografiju za BiH i predstavnik BiH u Ehokardiografskom udruženju Evrope, a predavači prof. dr. Fahir Baraković, prim. dr. Esad Brkić, prim.dr. Elnur Smajić, doc.dr. Midhat Nurkić, doc.dr. Ramiz Hajrić iz Tuzle, prof. dr. Aleksandar Lazarević je iz Banjaluke, doc. dr. Emir Fazlibegović iz Mostara i prof. dr. Marko Bukša iz Sarajeva.
  Polaznicima su nakon uspješno završenog teoretskog i praktičnog dijela ispita podijeljeni certifikati.
 • U povodu obilježavanja Svjetskog dana rijetkih bolesti

  25.2.2011.
  „Rijetki ali jednaki“
  Svjetski dan rijetkih bolesti pod sloganom „ Rijetki ali jednaki“ obilježava se 28. februara u cijelom svijetu. Ove godine, po prvi put, obilježavanju se priključuje Bosna i Hercegovina. Tim povodom u JZU UKC Tuzla, u ponedjeljak, 28. februara 2011. godine u 12 sati, u sali za sastanke (zgrada uprave) JZU Univerzitetski klinički centar Tuzla, biće organizovana konferencija za novinare.
 • III INTERNACIONALNI SIMPOZIJUM „EPILEPSIJA: SAVREMENI TERAPIJSKI PRISTUP“

  22.02.2011.
  III Internacionalni simpozijum „Epilepsija: Savremeni terapijski pristup“ održaće se u Tuzli 27. i 28.05. 2011. godine, a cilj je promovisati jednako pravo svih pacijenata na dostupnost optimalnog tretmana. Inicijativa za održavanje epileptoloških simpozijuma, potekla je od EUREPA (Europian Epilepsy Academy) trenera regiona. I Internacionalni simpozijum održan je u Zagrebu (Hrvatska) 2009. godine, a II u Podgorici (Crna Gora) 2010. godine. Vodeća tema prethodnih skupova bila je stigmatizacija pacijenata sa epilepsijom i njihov status u različitim sredinama. Tuzlanski simpozijum za temu će imati „Epilepsija: Savremeni terapijski pristup“ u želji da se promovišu jednaka prava svih pacijenata na dostupnost optimalnog tretmana. Predavači na ovom skupu su eminentni stručnjaci iz oblasti epileptologije i elektroencefalografije iz Danske, Velike Britanije, Francuske, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine. Ovo će biti prvi simpozijum iz oblasti epileptologije koji će se održati u Bosni i Hercegovini. „ Namjera nam je da okupimo kolege koji se bave ovom problematikom i komorbiditetnim oboljenjima (neurologe, psihijatre, pedijatre, neurohirurge, interniste) iz BiH i regiona. Čast nam je i zadovoljstvo pozvati sve zainteresirane da prisustvuju ovom skupu, obogate svoje znanje, uspostave nove i obnove stare kontakte sa kolegama, te daju svoj doprinos zajedničkom cilju: „Optimalan tretman za sve pacijente““, istakla je Predsjednica Organizacionog odbora Simpozijuma i Lige protiv epilepsije Tuzlanskog kantona Doc. dr.sci. Almasa Kapidžić.
 • DONACIJA PORODILIŠTU

  17.02.2011.17
  Predstavnici kompanije “Pampers UNICEF Mozaik" uručili su vrijednu donaciju, Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla. Riječ je o 15. neonatalnih krevetića, 8. stolica za majke, 8. stolova za presvlačenje i određen broj Pampers pelena. Tuzlansko porodilište je u okviru kampanje “Pampers UNICEF Mozaik", koja se provodila u okviru društvene mreže Facebook, izabrano za najbolje porodilište. Naime, na Facebook stranici „Mamin svijet“ majke koje posjeduju svoje facebook profile imale su mogućnost da glasaju za grad, čije će porodilište dobiti Pampers donaciju. Obzirom da je tuzlansko porodilište dobilo najveći broj glasova pripala mu je pomenuta donacija. Prof.dr. Zlatan Fatušić, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla, izrazio je veliku zahvalnost kako majkama koje su svojim glasovima omogućile tuzlanskom porodilištu ovu vrijednu donaciju tako i Pampersovoj kompaniji sa kojom su i ranije surađivali. “Porodilište koje je u sklopu Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla, je najveće porodilište u BiH, u kojem se godišnje obavi 4500 porođaja. Pampers kompanija je i ranije pomagala naše porodilište, tako da smo upoznati, a i jako zadovoljni, sa njihovim proizvodima. Nagrada koja je pripala našem porodilištu će još dodatno poboljšati kvalitet usluga, i doprinjeti humanizaciji porođaja, kao i ugodnijem boravku majki i novorođenčad”, istakao je prof.dr. Fatušić.
 • HUMANA AKCIJA UDRUŽENJA PIPOL

  16.02.2011.16
  Povodom 15. februara, Međunarodnog dana djece oboljele i liječene od raka, članovi udruženja porodica i prijatelja djece oboljele od leukemije i drugih malignih bolesti "PIPOL Tuzla" posjetili su mališane koji se liječe na Odjeljenju hematologije i onkologije Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla. Tom prilikom su uručili 15 prigodnih poklona. Maligna oboljenja su drugi najčešći uzrok smrtnosti djece u dobi od jedne do 14 godina. Zvaničnih podataka o broju djece oboljele od malignih oboljenja u BiH nema. Raspoloživi podaci pokazuju da se stopa povećava, a stepen izlječenja iznosi 70 do 80 posto. Na tuzlanskom kantonu godišnje u prosjeku se javlja oko 15 novootkrivenih slučajeva oboljelih od malignih oboljenja, od kojih je 6 do 7 slučajeva akutne limfoblastne leukemije, koja je i najčešći uzrok zločudnih bolesti kod djece. Cilj obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele i liječene od raka je da se podizanjem svijesti javnosti i boljeg razumijevanja ukaže na probleme s kojima se susreću djeca oboljela od raka i njihove porodice. Udruženje PIPOL u ovoj godini planira obezbjediti sredstava koji će im omogućiti adekvatne prostorije za djelovanje Udruženja, a smatraju da je i u Tuzli potrebna izgradnja Roditeljske kuće. "Izgradnjom roditeljske kuće oboljela djeca bi imala potporu i pažnju svojih roditelja, a znamo koliko im je to potrebno, naročito u periodu primanja veoma "agresivnih" terapija", istakla je Vahida Isić, sekretar udruženja PIPOL Tuzla.
 • IZVEDENA LAPAROSKOPSKA OPERACIJA KROZ JEDAN REZ

  14.02.2011.14
  Na Klinici za hirurgiju JZU UKC Tuzla uvedene su nove laparoskopske procedure. Riječ je o “single port” laparoskopskoj holecistektomiji. Operativni zahvati žučne kese do sada su se izvodili kroz tri otvora, a sada je operativni zahvat izveden kroz jedan otvor, koji se pravi u predjelu pupka. Operativni tim, koga su činili: prof. Šefik Hasukić, dr. Ervin Matović, dr. Enes Idrizović, anesteziolog dr.Selma Avdagić, instrumentarka Ankica Soldar i instrumentar Sead Mehmedović su izveli prvu “single port” laparoskopsku holecistektomiju.
  „Novina u pristupu ovoj vrsti laparoskopskih operativnih zahvata, koji se na Klinici za hirurgiju izvode već dugi niz godina, je u uvođenju “single port” procedure. Dakle, pacijentu se kroz pupak, u trbušnu šupljinu uvode kamera i dva instrumenta kojima se operativni zahvat izvodi. Na isti otvor se odstranjuje žučna kesa, tako da nema dodatnih otvora na trbušnom zidu. Ožiljak poslije izvođenja “single port” operativnog zahvata kroz par mjeseci postaje neprimjetan, što je velika prednost za pacijenta u estetskom smislu, a i tok oporavka je mnogo brži nego kod dosadašnjih zahvata. Prema našim saznanjima, na prostoru BiH, ovaj vid laparoskopskih zahvata se još uvijek nije izvodio, a u svijetu se rade unazad godinu do dvije, istakao je prof. dr. Šefik Hasukić.
 • PREZENTACIJA NOVOG DIJAGNOSTIČKOG POSTUPKA U BIH

  10.02.2011.10
  U sklopu projekta koji je direktor Klinike za radiologiju i nuklearnu medicinu dr. Haris Husejnagić uspostavio sa IAEA (Međunarodna agencija za atomsku energiju) nastavljena je edukacija u području nuklearne medicine. Tim povodom u stručnoj posjeti JZU UKC Tuzla boravila je dr. Liz Clarke, europski voditelj tima za aplikaciju radiofarmaka, iz Londona. Cilj posjete je klinička prezentacija novog dijagnostičkog postupka s DaTSCAN. Metoda pretrage DaTSCAN je vizuelna metoda koja se koristi za razlikovanje Parkinsonove bolesti i esencijalnog tremora, a takođe se može koristiti i kod drugih indikacija, kao što su demencija i Alzheimerova bolest. Ova scintigrafija predstavlja vrhunac dijagnostike u ovoj patologiji, i do danas se nije provodila na prostorima Bosne i Hercegovine.
 • VRIJEDNA DONACIJA POROĐAJNOM ODJELJENJU

  7.02.2011.07
  Vrijedna donacija dobijena u okviru kampanje “Pampers UNICEF Mozaik", koja se provodila u okviru društvene mreže Facebook, bit će uručena tuzlanskom porodilištu. Riječ je o trećem dijelu Pampers UNICEF kampanje koja se na Facebook stranici „Mamin svijet“ odvijala u periodu od 17. januara do 14. februara. Majke koje posjeduju svoje facebook profile imale su mogućnost postaviti sliku svoje bebe u Pampers mozaik, koja će biti dijelom Mozaika ljubavi, a takođe su imale i mogućnost da glasaju za grad, čije će porodilište dobiti Pampers donaciju. U pomenutom periodu Tuzla je skupila najveći broj glasova, te će Porođajnom odjeljenju Klinike za ginekologiju i akušerstvo JZU UKC Tuzla biti uručena donacija, koju čine:
  15. neonatalnih krevetića
  8. stolica za majke
  8. stolova za presvlačenje
  i određen broj Pampers pelena.
 • SA RADOM POČELA DRUGA ŠKOLA PROKSIMALNE DIJAGNOSTIČKE GASTROINTESTINALNE ENDOSKOPIJE

  7.02.2011.7
  U subotu, 05. februara 2011. godine u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla sa radom je počela Druga škola proksimalne dijagnostičke gastrointestinalne endoskopije, nakon dobrih iskustava polaznika prve škole i trajat će do 4. marta 2011. godine. Organizator škole je Odjeljenje za gastoenterologiju i hepatologiju Klinike za Interne bolesti JZU UKC Tuzla, u saradnji sa Medicinskim fakultetom Univerziteta u Tuzli, a uz podršku Ljekarske komore Tuzlanskog kantona. Gastrointestinalna endoskopija predstavlja neraskidivi dio moderne gastroenterologije i hepatologije. Škola predstavlja značajan doprinos u unapređenju dijagnostike i liječenja pacijenta, a cilj je osposobiti ljekare i medicinske tehničare u izvođenju proksimalne dijagnostičke gastrointestinalne endoskopije i sticanje osnovnih, bazičnih znanja u ovom području.
 • DRUGA ŠKOLA PROKSIMALNE DIJAGNOSTIČKE GASTROINTESTINALNE ENDOSKOPIJE

  3.02.2011.03
  Druga škola proksimalne dijagnostičke gastrointestinalne endoskopije počinje u subotu 05.02. 2011. godine a organizuje je Odjeljenje za gastoenterologiju i hepatologiju Klinike za Interne bolesti JZU UKC Tuzla, u saradnji sa Medicinskim fakultetom Univerziteta u Tuzli i uz podršku Ljekarske komore Tuzlanskog kantona. Gastrointestinalna endoskopija predstavlja neraskidivi dio moderne gastroenterologije i hepatologije. S obzirom da u našoj državi postoji mali broj medicinskih centara u kojima se izvodi gastrointestinalna endoskopija, ova škola predstavlja značajan doprinos u unapređenju dijagnostike i liječenja pacijenta u BiH. Poslije izuzetnih rezultata i zadovoljstva polaznika Prve škole, projekat se nastavlja organizacijom Druge škole koja će trajati od 05.02 do 04.03. 2011. godine.
 • REFERALNI CENTAR ZA INTERVENCIJSKE PROCEDURE U PANKREATIČNO-BILIJARNIM BOLESTIMA

  3.2.2011.3
  Odjeljenje za gastroenterologiju i hepatologiju Klinike za interne bolesti UKC Tuzla dobilo je rješenje Ministarstva zdravstva Federacije BiH o proglašenju Referalnim centrom za intervencijske procedure u pankreatično-bilijarnim bolestima pod kontrolom ultrazvuka. Takvo rješenje doneseno je nakon razmatranja i pozitivne ocjene prijedloga Federalnog zdravstvenog vijeća u okviru svojih nadležnosti iz člana 93. Zakona o zdravstvenoj zaštiti i ispunjenja svih kriterija za dodjelu naziva referalnog centra Ministarstva zdravstva FBiH. Ovim proglašenjem Univerzitetski klinički centar Tuzla i Klinika za interne bolesti u čijem je sastavu Odjeljenje za gastroenterologiju i hepatologiju potvrđuje svoju poziciju kao referentna i vodeća stručna, edukativna i naučno-istraživačka zdravstvena ustanova u BiH. Svakako je ovo i potvrda napora uposlenika Odjeljenja za gastroenterologiju i hepatologiju na polju kontinuirane edukacije, posebno u oblasti intervencijskih procedura u dijagnostici i liječenju pankreatično-bilijarnih bolesti i uvođenja novih pristupa u radu sa pacijentima.
 • VRIJEDNA DONACIJA

  2.2. 2011.2
  Klinika za radiologiju i nuklearnu medicinu UKC Tuzla dobila je vrijednu donaciju od Međunarodne agencije za atomsku energiju. Riječ je o izvoru radioaktivnog cezijuma Cs-137, koji je veoma važan u rutinskoj kontroli kvalitete gama kamere i detektora koji se koriste za slikovni prikaz u nuklearnoj medicini. Korištenjem ovog radioaktivnog izvora za kalibraciju instrumenata u nuklearnoj medicini postiže se bolja kvaliteta prikaza, a samim tim i mogućnost boljeg uočavanja određenih promjena tokom snimanja pacijenata na gama kameri.
 • POČELA SA RADOM GAMA KAMERA

  1.02.2011.01
  Ponovnom redovnom isporukom izotopa tehnecija-99 na Klinici za radiologiju i nuklearnu medicinu ponovo je omogućen rad na gamakameri, što je od velikog značaja za pacijente koji su u predhodne dvije godine na pretrage za scintigrafiju skeleta, štitne žljezde, dinamske scintigrafije bubrega i mnoge druge morali ići u druge centre. Odjel nuklearne medicine je ponovno u funkciji. Gama kamera omogućava dijagnostičke pretrage na svim organima i može otkriti promjene u početnoj fazi, takođe je moguć „tomografski prikaz” organa, što znači da se organ može gledati kroz pojedine slojeve.
 • EDUKATIVNI TEČAJ ULTRAZVUČNE DIJAGNOSTIKE SRCA

  1.02.2011.1
  Na Klinici za interne bolesti JZU UKC Tuzla juče je počeo VIII edukativni tečaj za specijaliste interniste iz oblasti bazičnog ultrazvuka srca. U toku mjesec dana, koliko će tečaj trajati, polaznici će samostalno izvoditi ultrazvučne preglede, njihovu interpretaciju, korelaciju sa kliničkom slikom i vođenje evidencije. Svaki kandidat će dnevno iz jedne oblasti imati oko deset isplaniranih individualnih pregleda. U pitanju su naručeni pacijenti sa određenim problemom koje kanditati pregledaju i odreređuju dijagnozu.
  Pored uposlenika JZU UKC Tuzla, tečaj pohađaju i doktori medicine iz Doma zdravlja Tuzla, Doma zdravlja Živinice, Opšte bolnica Brčko Distrikt, Opšte bolnica Gračanica, Privatne zdravstvene zaštite Banja Luka i Zavoda za zaštitu zdravlja Univerziteta u Sarajevu. Voditelj tečaja je prof.dr. Zumreta Kušljugić, predsjednik radne grupe za ehokardiografiju za BiH i predstavnik BiH u Ehokardiografskom uruženju Evrope.
FaLang translation system by Faboba

Newsflash

In the past 24 hours 16 babies are born, 9 girls and 7 boys, at the Maternity Ward.                 

129 people donated blood at the Polyclinic for Transfusion, University Clinical Center Tuzla on 9 February, 2016.

 

Who's Online

We have 26 guests and no members online

006828566
Your IP: 54.221.9.209
Server Time:06:19:02 11-02-2016
© Design IT Sektor JZU UKC Tuzla